0

Nalewka agrestowa

W ogródkach ukazał się już agrest. Owoce te nie wszystkim smakują, chociaż jest też dużo miłośników. Można z nich wykonać deser, dżem lub rześki kompot. Warta polecenia jest też nalewka agrestowa.

Taki trunek ma słodki smak z domieszką kwaskowatości. Będzie delikatniejszy, jeśli przygotujemy go z różowej odmiany agrestu.

Składniki:

  •     dojrzałe owoce różowego agrestu
  •     wódka 40%, ewentualnie spirytus
  •     300-400 g cukru na kilogram owoców (zależy od słodkości agrestu)

Przygotowanie:

Dojrzałe owoce agrestu oczyścić z szypułek i ogonków. Przemyć w letniej wodzie. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem, tak by były w pełni pokryte. Można również zalać je spirytusem 75%, a potem alkohol rozcieńczyć wodą, gdyby nalewka wyszła zbyt ostra w smaku. Owoce zalane alkoholem od czasami należy potrząsać, zostawić na około miesiąc. Później alkohol zlać do butelek, a owoce obsypać cukrem i postawić w miejscu gdzie jest dużo słońca, macerować. Od czasu do czasu słoikiem należy wstrząsnąć, by cukier całkiem się rozpuścił. Po mniej więcej 2 tygodniach do rozpuszczonego soku dodać alkohol. Nalewkę pozostawić do przegryzienia jeszcze przez tydzień lub dwa, później zlać do butelek. Czekać na kolejny miesiąc.

 

Po ok. 3 miesięcy nalewka agrestowa będzie gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *